Sara och den lilla gumman

SaraAndra dagen på vandringen hände en väldigt speciell grej.

Jag och Sebastian gick över en torr och gul slätt, åkrar och ängar överallt runt om oss och lite längre bort längs vägen låg några små hus. Vädret var fint men i fjärran hade det dykt upp regnmoln som snabbt närmade sig.

Vi ökade takten. Även om det var varmt så ville vi inte bli blöta. Vid husen kunde vi be om skydd. Vi hann inte ända fram innan regnet hann ifatt oss och vi fick springa sista biten.

När vi kom fram till husen så såg vi att alla var ganska slitna men på en veranda utanför ett gammalt grått hus så stod det en liten gumma. Vi visade med händerna att vi sökte tak över huvudet och hon vinkade in oss.

Vi kom in i ett gammalmodigt kök och fick sitta på varsin pinnstol. Först försökte vi förklara på engelska och sen gav vi henne vår lapp på kroatiska. Hon gav tillbaka den utan att läsa. Kanske kunde hon inte. Hon förstod inte oss och vi förstod inte henne, ändå bjöd hon in oss och gav oss skydd och lemonad i smutsiga glas innan vi, någon timme senare, kunde gå vidare.

Det var ett möte man aldrig kan räkna med, en människa som inte liknar någon annan jag träffat.

– Sara Jonsson, deltagare Explorer belt Kroatien 2008

Det här inlägget postades i Kroatien och märktes av Björn Larsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>